Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

ENG
15.10.2024

Dan odprtih vrat v Čebelarskem centru Krško v okviru projekta Čebelarski mozaik

Čebelarski center Krško je v sklopu projekta Čebelarski mozaik gostil dan odprtih vrat, ki je pritegnil številne obiskovalce. Dogodek so obogatili različni sodelujoči in organizacije, s poudarkom na izobraževanju in ozaveščanju o pomenu čebelarstva.

Na delavnicah so se najmlajši lahko preizkusili v risanju panjskih končnic, izdelavi sveč ter opazovanju čebeljega sveta skozi mikroskop. Sodelovali so otroci iz vrtcev Pravljica in Ciciban ter člani čebelarskega krožka OŠ Jurija Dalmatina pod mentorstvom Suzane Pacek, ki so z navdušenjem predstavili čebeljo družino in poskrbeli za zanimive aktivnosti.
Dogodek so počastili tudi pomembni gostje, med njimi Boštjan Noč, predsednik ČZS, in Janez Kerin, župan Mestne občine Krško. Dogodek je povezoval Anton Urek, upravljalec centra in eden izmed partnerjev v projektu.

Čebelarski center Krško – več kot čebelarstvo
Čebelarski center Krško predstavlja večnamenski prostor za izobraževanje, podporo čebelarjem in promocijo čebelarstva. Projekt Čebelarski mozaik je omogočil ureditev centra, ki sedaj vključuje tri glavne sklope dejavnosti:
1. Podpora čebelarjem: Izvajamo različna izobraževanja in delavnice na temo tehnologije čebelarjenja, zdravstvenega varstva čebel in ekonomike čebelarjenja. Čebelarjem nudimo dostop do analiz čebeljih pridelkov ter omogočamo povezovanje posavskih čebelarjev.
2. Izobraževanje mladih: Razvili smo programe, ki skozi igro in praktične prikaze mladim približujejo čebelarsko tradicijo in pomen čebel v naravi.
3. Čebelarski turizem: S promocijo apiterapije in vpogledom v čebelje panje privabljamo organizirane skupine iz različnih starostnih skupin, tako iz Slovenije kot iz tujine.

Projekt Čebelarski mozaik
Projekt Čebelarski mozaik je bil uspešno prijavljen na javni poziv LAS Posavje in je trajal od leta 2020 do 2022. Skupna vrednost projekta je znašala 351.654 EUR, od česar je bilo 145.073 EUR sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in proračuna RS.

Cilj projekta je bil vzpostaviti regijski center za čebelarstvo, ki bo služil kot osrednje podjetniško, izobraževalno in promocijsko središče. V okviru projekta so uredili urbane čebelnjake, medovite gredice, čebelarske poti ter izvedli številne izobraževalne delavnice in usposabljanja. Projekt je ustvaril bogato čebelarsko ponudbo, ki vključuje apiterapijo, medene zgodbe in doživetja ter vodič po čebelarski ponudbi. Z različnimi aktivnostmi in izdelki povezanimi s čebelarstvom so prispevali k trajnostnemu razvoju in dvigu dodane vrednosti lokalnih čebelarskih pridelkov.

Foto: Čebelarska zveza Krško

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino