Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

Boom! Boom! Glowin’

O ekipi Boom! Boom! Glowin'

Dijaki Gimanzije Ormož

Ekipo sestavlja skupina 17 dijakov 2. letnika Gimnazije Ormož. V predmet interdisciplinarni sklop (ITS) so vključili tudi projekt ASOC – Šola odprte kohezije. Spremljajo projekt podjetja Glow Seven, ki izdeluje prenosne krušne peči za peko pic. Glede na to, da smo ljubitelji pic, projekta za spremljavo ni bilo težko izbrati, pa tudi ime skupine je nastalo na tej podlagi – Boom! Boom! Ꞡlowin’. Zanima jih, kako rastejo manjša podjetja in koliko vztrajnosti je potrebne, da produkt zaživi. Pomembno je, da tudi sami spoznamo, da ima lokalna skupnost koristi od Evropske unije in da to svoje vedenje širimo v okolje.

 

O projektu spremljanja:
RAZVOJ PRENOSNE KRUŠNE PEČI GLOWEN

Projekt razvoja prenosne krušne peči Glowen, ki ohranja lastnosti prave krušne peči, a omogoča hitro in kvalitetno peko kruha in pic. 

Blog zapisi

KAKO SMO ZAČELI

Dijaki 2. letnika Gimnazije Ormož smo v sklopu predmeta interdisciplinarni sklop (ITS) vključeni v projekt ASOC – Šola odprte kohezije. Razdelili smo se v štiri skupine, vsaka skupina si je izbrala en projekt, ki je potekal ali pa še poteka v Sloveniji. Menili smo, da je najboljša izbira Glowen, saj smo ga že poznali.

Zaradi lažje spremljave in organizacije, smo si izbrali vloge, ki jih bomo opravljali. Oblikovalci so Ajša, Gracie in Zala, analitika sta Naja in Aneja, upravljalci družbenih omrežij so Luka, Pia in ElI, vodja sta Filip in Jan S., komunikatorka je Ela, programerka je Tamara, vodja raziskave sta Žan in Jan C., blogerki pa Riana in Ana.

V dveh skupinah smo premišljevali o imenu projektne skupine. Do končnega imena smo prišli tako, da smo te ideje združili. Tako je nastalo ime naše skupine Boom! Boom! Ꞡlowin'.

Naš logotip je nastal po zgledu imena, bilo je narejenih veliko skic, iz katerih so oblikovalci izbrali najbolj primernega za naš projekt. Različne zvezde predstavljajo boom boom, eksplozijo oziroma ogenj, ki je potreben za peko pice, srce pa predstavlja pomen loving. Naše ime projekta je od pleha do pice, ker se sreča začne s pico, ki nastane v pečeh, ki so iz pleha (pločevine). Verjamemo, da si vsi zaslužimo srečo zato trdimo, pleh=peč=pica=sreča.

Naš cilj je izvedeti, kako rastejo manjša podjetja in kaj vse, ter predvsem koliko vztrajnosti je potrebne, da produkt zaživi. Izbrali smo ga tudi za to, da pokažemo podporo domačim, poznanim podjetnikom. Prav tako želimo ozavestiti javnost o možnostih pridobivanja sredstev iz kohezijske politike, spodbuditi ostala podjetja iz lokalnega okolja za pridobivanje sredstev EU in ozaveščati o tem, da ima lokalna skupnost koristi od Evropske unije.

 

 
Dijaki Gimnazija Ormož
Pomembno je, da tudi sami spoznamo, da ima lokalna skupnost koristi od Evropske unije in da to svoje vedenje širimo v okolje.
Logotip skupine Boom,boom,glowin
Dijakinje in dijaki Gimnazije Ormož

NAŠE PRVE UGOTOVITVE

V procesu iskanja podatkov, smo ugotovili, da imamo težave, saj razen podatkov o višini sredstev, ki jih je podjetje prejelo, drugih podatkov o projektu ni bilo. Zaradi tega smo se odločili, da bomo ubrali drug pristop in namesto sekundarnih podatkov informacije pridobili s pomočjo intervjuja s podjetnikom.

DEL INTERVJUJA Z GREGOM IVANČIČEM (v narečnem jeziku)

Filip: Na katere lastnosti ste se osredotočili pri izdelavi peči in katere so tiste , ki vašo peč razlikujejo od drugih?

Grega: Ok mmmm…. Jaz sem, ko sem začel peč delati, se nisem osredotočil na določene lastnosti mmmm… ker praktično je bila naša konkurenca še v ful vejkeh povojeh in so ne mele izdelanega tude nekšega plana, take praktično takšno kakšno sen jaz naredijo na začetke še je skoz. Take smo jo napravle. Ja pa ta lastnost, ki jo lehko poudarim to , ka sem skoz strmejo k temu ke je to prenosna krušna peč, teoretično takšna v kakšni so naše babice kruh pekle. Praktično ima isti recept delovanja, iste kovinski razen ke pač ne sprošča teko toplote…Hja to je praktično vse.

Nik: Torej glede na to, da spremljamo projekte, ki jih financirajo evropski skladi nas zanima kje ste dobili prve informacije o tem, da lahko kandidirate za ta sredstva?

Grega: Kera sredstva? T2 razpis smo mele. Lehko ponoviš vprašanje do konca?

Nik: Zanima nas kje ste dobili prve informacije o tem, da lahko kandidirate za ta sredstva.

Grega: Prve informacije sem vbistvi dobijo od tu enega podjetnika v Ormože, ki mi je poveda, da je tude ša na T2 razpis. Potem pa praktično sem vse dobijo od tovarne Podjemov Maribor tam sen tudi hodijo na predavanja. Glede tega kak se pravilno na tote razpis prijave, kak pravilno more zglednote tota dokumentacija, s ten ke prvo leto nesmo šli ke nesmo mogle prave cejt odprte firme ke je tiste den vbistve prišla korona pa so sodišča zaprle tisti den gda bi mi mogle firmo odprte takda smo šli drugo leto. Vbistve nan je tovarna Podjemov povedala za to.

Nik: Koliko sredstev iz tega naslova ste dobili za svoj projekt?

Grega: 52 tak 53-tisoč evrov.

Nik: Kaj konkretno so vam ta sredstva omogočala?

Grega: Am praktično so nam omogočila kar nekej razvoja smo s tem sredstvi odkrili pa praktično, praktično smo zaradi visoke rasti mele en kup stroškov mislen, ko zraseš ko ti podjetje tak hitro rase, mi rasemo zej rabeš ogromno nekega kapitala torej dnar, dqa odkriješ zalogo pa tisto last, ki je praktično od te ke ti naročiš material pa po ten keko naredeš pa prodaš traja en čas. Tote dnar smo tisto sredstvo glih pokrile.

Nik: Katere pogoje ste morali izpolnjevati?

Grega: Praktično moga si mete dovolj inovativno idejo, postavitev je mogla biti dobra, že to ke smo mele vse skup prek spleta smo mogle ful dobro, mislen ful dobro smo mogle kamere postavte pa liči pa vse tepa smo mogle potle tude delate pa praktično jin pokazati ke iz tote firme neke je.

Nik: Kakšni so pogoji da vam sredstev ni treba vračati?

Grega: pogoji so to ke smo praktično vse kej smo si zadali izpolnili ne.

Nik: Iz katerega dela slovenskega proračuna ste dobili nepovratna sredstva?

Grega: To pa bi moga poguglate to je bija T2 razpis. Živa! Kej je že bilo s kot je bija T2 razpis? Podjetniškega sklada, to je to.

Nik: Hvala.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino