Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

Dobrovoljčki

O ekipi Dobrovoljčki

Dijaki Biotehniške šole Šempeter

Ekipo Dobrovoljčki sestavlja 14 dijakov, ki obiskujejo 2.letnik, smer turizem-gastronomija na Biotehniški šoli v Šempetru. V projektu Šola odprte kohezije so si za spremljanje izbrali Hišo dobre volje v Mirnu. To je bil tudi navdih, da so skupini dali ime Dobrovoljčki. Poglavitni vzrok, zakaj so si izbrali omenjeni projekt je socialni vidik. Predvsem njih je zanimalo, kako je v majhni občini, ki je pretežno ruralna, poskrbljeno za starejše.

 

O projektu spremljanja:
Hiša dobre volje Miren

Hiša ni namenjena le samostojnim posameznikom, ki pogrešajo družbo, aktivnosti in razne dogodivščine, ampak tudi tistim z različnimi zdravstvenimi težavami, ki potrebujejo nego, varstvo, zdrave in uravnotežene obroke ter ostalo oskrbo za to, da lahko v miru povsem preskrbljeni preživijo dan ter tudi svojcem omogočijo, da so razbremenjeni skrbi.

Blog zapisi

KAKO SMO ZAČELI

V projektu Šola odprte kohezije bomo preko celega leta raziskovali delovanje javnih financ in evropskih sredstev. Izbrali smo projekt Hišo dobro volje v Mirnu. Skušali bomo pridobiti odgovore na vprašanje kako evropska sredstva vplivajo na projekt ter na lokalno skupnost. Dijaki smo pričeli z zbiranjem podatkov in informacij o sredstvih, ki so jim bila namenjena. Da bi videli kako se uporabnimi počutijo, kako hiša deluje ter kakšen vpliv ima na lokalno skupnost, smo se odpravili k njim na obisk.


 

Demokratično smo se odločili za projekt Hiša dobre volje v Mirnu. Vzrokov je bilo kar nekaj, predvsem pa je prevladoval socialni aspekt. Socialna problematika upokojencev je v naši družbi velika, predvsem na podeželju, kamor je geografsko umeščen tudi Miren. Tudi mi želimo biti del te zgodbe in z dobro voljo (glasbeni in pevski nastopi, igranje družabnih iger, sprehodi...) na naših obiskih popestriti vsakdanjik v Hiši dobre volje v Mirnu.
Logotip Biotehniška šola
Dijakinje in dijaki 2. letnika

NAŠE PRVE UGOTOVITVE

Kot je bilo že napisano je ciljno vprašanje naše raziskave: vpliv Hiše dobre volje na lokalno skupnost. Ideja o odprtju dnevnega centra se je porodila leta 2013 in bila potem v naslednjem letu tudi realizirana. Dom upokojencev Nova Gorica je v sodelovanju z občino Miren Kostanjevica ustanovitelj Hiše dobre volje. V Mirnu je bila to prva dislocirana enota dnevnega varstva. Hiše dobre volje so bile kasneje odprte tudi v Desklah, Komnu in Ajdovščini. V Desklah so jo zaradi premajhnega števila uporabnikov zaprli. Ker je Hiša dobre volje odprta med tednom (poedeljek – petek), je eno od vprašanj možnost odprth vrat tudi v soboto in nedeljo. 

Ker o Hiši dobre volje nismo vedeli ničesar konkretnega, smo organizirali naše prvo srečanje v Hiši dobre volje v Mirnu. Edine informacije, ki smo jih dobili so bile na spletu oziroma v lokalnem časopisu Glasilo občine Miren. To so bile osnovne informacije, naš cilj pa je bil pridobiti čim več uporabnih podatkov.  Dijaki projektne skupine smo bili informirani z osnovnimi podatki glede delovanja, organizacije, upravljanje, financiranja. Pogovor je potekal z vodjo Hiše dobre volje, zaposlenimi in tudi uporabniki, to je upokojenci. Na omenjenem sestanku smo prišči tudi v stik z županom občine Miren Kostanjevica in tudi zaposlenimi na občini, ki pokrivajo družbene dejavnosti.
 

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino