Natečaj EU projekt, moj projekt 2024 je odprt. Prijave do 1. marca.

Ekošola

Za mlade so v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike predvidena številna področja, kjer lahko iz evropskih sredstev izkoristijo priložnosti pri reševanju podjetniških izzivov, zaposlovanju in izobraževanju.

V ta namen smo združili moči s programom Ekošola, ki je šola za življenje, kjer mladi postajajo ambasadorji za uresničevanje trajnostnega razvoja ter vplivajo tudi na obnašanje odraslih ter spreminjajo njihove vzorce ravnanja. Osnovno načelo programa Ekošole je, da bodo učenci in dijaki kmalu v prihodnosti vplivali in sprejemali pomembne odločitve na vseh ravneh življenja.

S projektom Ekokviz za srednje šole želimo dijakinjam in dijakom, njihovim profesorjem in tudi staršem predstaviti evropsko kohezijsko politiko, da pridobijo nova znanja glede evropskih sredstev, ki jih Slovenija že vrsto let namenja številnim področjem s ciljem zagotavljanja enakih izhodiščnih možnosti za vse prebivalce, ne glede na to, v katerem delu države živijo.

Tekmovanje Ekokviz za srednje šole poteka na treh nivojih: šolskem, regijskem in državnem nivoju.

Šolsko tekmovanje je potekalo 10. decembra 2021, kjer so si tekmovalci pred pričetkom reševanja testa ogledali tudi nagovor ministra Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvoneta Černača. Nagovor si lahko ogledate TUKAJ Gradivo za šolsko tekmovanje je zajemalo tematiko evropskih sredstev kot finančnih sredstev Evropske unije. Šolskega tekmovanja se je udeležilo 1622 tekmovalcev iz 65 šol. Gradivo za šolsko tekmovanje

Regijsko tekmovanje je potekalo 10. januarja 2022, kjer so tekmovalci odgovarjali na vprašanja iz evropskih investicijskih in strukturnih skladov. Tekmovanja se je udeležilo 252 tekmovalcev iz 65 šol. Tekmovalci na regijskem tekmovanju so bili šolski zmagovalci na posamezni šoli. Gradivo za regijsko tekmovanje

Državno tekmovanje je potekalo 17. februarja 2022.  Na državno tekmovanje so se uvrstili dijakinje in dijaki, ki so posamično dosegli najboljše rezultate na regijskem tekmovanju. 75 dijakinj in dijakov iz 40 slovenskih srednjih šol, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, se je v treh kategorijah pomerilo v poglobljenem poznavanju kohezijske politike in sicer v poznavanju programov Interreg. Najboljše uvrščeni so Kevin Sever iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci (srednje poklicno izobraževanje), Živa Perovec iz ŠC Celje iz Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko (srednje strokovno in poklicno-tehnično izobraževanje) in Eneja Turk iz I. gimnazije v Celju (strokovna in splošna gimnazija). Gradivo za državno tekmovanje

Vsa tekmovanja so zaradi epidemiološke situacije potekala prek spleta, kar pa ni predstavljalo ovir za sodelujoče, saj je večina tekmovalcev dosegla izvrsten rezultat.

Vsem dijakinjam in dijakom čestitamo za pogum in voljo do učenja in upamo, da boste svoje znanje o evropskih sredstvih s pridom izkoristili na vaši karierni poti!

Foto: Pixabay

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino