Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

Medgeneracijski urbani park

Medgeneracijski urbani park v središču Podlehnika je vse od ureditve priljubljeno zbirališče družin, kraj za igro najmlajših, druženje mladostnikov in oddih starejših med sprehodom. Oprema umeščena v okolje ponuja številne aktivnosti. Ohladitev med rekreacijo in v toplih dneh ponuja hladna voda iz pitnika.

Fotografija Medgeneracijskega urbanega parka v Podlehniku

Osnovni namen projekta je bil vzpostavitev medgeneracijskega urbanega parka, ki bo služil igri, druženju in rekreaciji za različne generacije. V Občini Podlehnik do zdaj ni bilo prostora na prostem, kjer bi se družile različne generacije prebivalcev, zato so v sklopu projekta postavili opremo, ki vsem generacijam omogoča razvoj motoričnih sposobnosti, vadbo telesne moči in ravnotežja ter razvoj koordinacije gibanja.

Ključni cilj projekta je stimulacija čim večjega števila prebivalcev k gibanju na prostem ter druženje, ki prispeva k izmenjavi znanja in veščin. Z medgeneracijskim sodelovanjem je tako starejšim omogočeno aktivno staranje ter vključevanje v družbo tudi v poznih letih, mladim pa pridobivanje različnih znanj, kompetenc in izkušenj od starejše generacije. 

Vključili so inovativne rešitve za rekreacijo (mobilna aplikacija), ki omogoča vodeno vadbo za različne nivoje plezalcev ter spremljanje vadbe, kar pripomore h krepitvi zavesti o pomenu gibanja za zdravje in dobro počutje. Z zasaditvijo avtohtonih sort vinske trte so vključili tudi element ohranjanja kulturne in naravne dediščine. Projekt bo doprinesel tudi k razvoju turizma, saj je park javno dostopen in ga poleg občank in občanov  uporabljajo tudi turisti, ki v kraju prenočujejo  ali pa mimoidoči pohodniki in kolesarji.

Učinek medgeneracijskega parka se kaže v boljšem medsebojnem poznavanju občanov, številnih vzpostavljenih stikih z mladostniki in njihovo vključenostjo. Kraj je poleg dnevnega zbirališča tudi prijeten prostor za manjše dogodke v organizaciji občinskih društev. Ker je v njem našla mesto tudi knjižna hiška, je priljubljeno prizorišče literarnih dogodkov ob svetovnih dnevih ali posameznih priložnostih.

Fotografija dedka, ki z vnuki igra nogomet

Projekt prispeva h krepitvi veščin

Fotografija dedka, ki popravlja kolo in dva vnuka, ki ga opazujeta

Občani vseh starosti v Medgeneracijskem urbanem parku krepijo svoje osebnostne veščine. Vzpostavljajo stik s sovaščani, otroci se učijo igre s sovrstniki, ki jih morda  ne poznajo iz vrtca ali šole, mladostniki se učijo sprejemati mlajše otroke, jih vključevati v svojo igro, z njimi deliti igrišče.  Vzpostavlja se interakcija med mlajšo in starejšo generacijo. Predvsem predstavniki te krepijo, morda kdaj že oslabljene, veščine komunikacije, potrpežljivosti, sprejemanja informacij in pripovedovanja o sebi. Oprema pa omogoča krepitev motoričnih veščin najmlajših, njihove moči in samostojnosti pri igri. Ponuja aktivno preživljanje prostega časa in mladim priložnost, da se naučijo v prostem času izbirati zdrave aktivnosti, stran od ekranov, na svežem zraku in v družbi ljudi.

Dan odprtih vrat, 22. september 2023

PROGRAM DOGODKA

Lokacija: Medgeneracijski park Podlehnik
Časovnica: 8.00 - 19.00

8.00 - 13.00: Šolske aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti
* Učenci OŠ Podlehnik bodo v okolici šole, na igrišču in v Medgeneracijskem parku šolski dan
preživeli v znamenju spoznavanja različnih načinov premagovanja poti in se srečali s policisti.

13.00 - 19.00: Družabno popoldne v parku
* 14.00 Urica z Danico in Milico: branje pravljic in ugank pri knjižni hiški
* 16:30 Pravljica za vse generacije s pravljičarko Liljani Klemenčič iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj
* 17:15 En, dva, tri, migamo vsi: športna vadba za otroke in odrasle
* 17:45 Zaigraj in se ne jezi: družabna igra za vse starosti

Starejši in mlajši bodo imeli priložnost preizkusiti plezalno steno, električna kolesa, krepili se bodo medosebni odnosi in socialne veščine.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino