Gornja Radgona, 30. 8. 2024 – Včeraj se je uspešno zaključil 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki vsako leto privabi številne obiskovalce iz Slovenije in tujine. Na sejmu je, kot že tradicionalno, sodelovalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je skupaj z različnimi deležniki predstavilo ključne projekte in pobude s področja kmetijstva, prehrane, gozdarstva in ribištva.
V sklopu predstavitev je bil velik poudarek namenjen sektorju ribištva, ki je navdušil obiskovalce s svojo bogato ponudbo lokalnih rib in drugih sladkovodnih in morskih dobrot. Na stojnici so se obiskovalci lahko okrepčali z domačimi ribjimi jedmi ter okusili različne namaze, pripravljene iz svežih lokalnih sestavin. Obiskovalci so se s predstavniki kmetijskega ministrstva lahko pogovarjali o pomenu lokalne prehrane in v okviru kampanje Najuspešnejše zgodbe naših voda zadeli kakšno od praktičnih nagrad.
Obiskovalci so imeli priložnost spoznati tudi podporo, ki jo sektorju nudi Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027 (ESPRA 2021-2027). Sklad že tretje finančno obdobje igra ključno vlogo pri razvoju trajnostnega ribištva, ohranjanju morskih ekosistemov ter podpori lokalnim ribičem in podjetjem, ki se ukvarjajo z akvakulturo ter njihovim dejavnostim. Poleg tega so bile na stojnici obiskovalcem na voljo informacije o projektih, ki jih sklad podpira, in priložnostih za vlaganja v ta majhen, a pomemben gospodarski sektor.
Posebno pozornost so organizatorji namenili tudi najmlajšim obiskovalcem sejma. Otroci so se skozi različne poučno-zabavne aktivnosti učili o lokalnih vrstah rib in njihovem življenjskem okolju. Pridobivali so znanje o pomenu lokalne ribje hrane, kar bo prispevalo k njihovi ozaveščenosti o pomenu trajnostnega ribolova in akvakulture v prihodnosti.
Sejem AGRA je tako še enkrat dokazal, da je pomembna platforma za promocijo slovenskega kmetijstva, gozdarstva in ribištva, hkrati pa prostor za izmenjavo znanja in izkušenj ter ozaveščanje širše javnosti o pomenu trajnostnega razvoja. Sektor ribištva je s svojo predstavitvijo ponovno opozoril na bogastvo slovenskih vodnih virov in kakovost lokalnih rib, ki si zaslužijo posebno mesto na naših jedilnikih.