Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

09.05.2024

Naj EU projekt 2024 je Revitalizacija degradiranega območja Lent

Med 3. aprilom in 8. majem je potekalo glasovanje za Naj EU projekt 2024. Izbirali ste med 20 finalisti iz cele Slovenije, ki so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi. Kar 25 odstotkov vseh glasov je prejel projekt 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒕𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒄𝒊𝒋𝒂 𝒅𝒆𝒈𝒓𝒂𝒅𝒊𝒓𝒂𝒏𝒆𝒈𝒂 𝒐𝒃𝒎𝒐𝒄̌𝒋𝒂 𝑳𝒆𝒏𝒕, ki je bil sofinanciran s sredstvi evropske kohezijske politike.

Drugo mesto je zasedel projekt Hitro, ki je v okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška izboljšal sistem civilne zaščite za večjo varnost na čezmejnem območju. Tretje mesto pa je pripadlo projektu Pivka.Kras.Presiha, ki je prispeval k izboljšanju stanja in ohranjanju določenih vrst rastlin in živali ter življenjskih okolij na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera.

Skupno je bilo oddanih 3238 glasov. Zmagovalec je prejel 821 glasov, drugo uvrščeni 329 in tretje uvrščeni 308 glasov. Iskrene čestitke!

Spoznajmo zmagovalca

Mestna občina Maribor je z novo ureditvijo Lenta poskrbela, da je prej degradirano območje ponovno postalo trajnostno in prijazno okolje za turiste ter prebivalce in obiskovalce mestnega jedra.

Skupna površina prenovljenega območja je kar 32.458 m2. Sklop prenove pa je zajemal štiri projekte:

  • Revitalizacija Vojašniškega trga z objekti (3.640 m2),
  • Izgradnja brvi Lent Tabor (700 m2),
  • Ureditev nabrežja Drave – Lent (24.000 m2)
  • in del Dravske kolesarske poti (4028 m2).

Operacija Revitalizacija Vojašniškega trga z objekti je predstavljala celovito prenovo Vojašniškega trga v Mariboru, pri čemer je bil poudarjen zgodovinski in kulturni pomen trga, delno rekonstrukcijo srednjeveškega zidu ter obnovo stavbe na Vojašniškem trgu 3 “Pri treh babah”, ki je bil saniran in preurejen za gostinsko in kulturno dejavnost – Lutkovni muzej LGM, obnova kulturno-zgodovinskega objekta Sodni stolp, obnovo objekta Vojašniška 14 za potrebe vinogradniškega muzeja Najstarejše trte in obnove in rekonstrukcije površine Vojašniškega trga z obnovo komunalne infrastrukture.

Projekt Brv Lent Tabor je bila gradnja nove povezovalne brvi med Lentom in Taborom, s ciljem ponovne vzpostavitve povezave  med deli mestnega središča ob reki Dravi. Nova brv omogoča zmanjšanje socialne degradacije ter oživitev nabrežij Lent in Tabor, prispeva k boljši pretočnosti in varnosti ter povezovanju mestnih predelov. 

Projekt Ureditev nabrežja Drave – Lent je predstavljala celostno arhitekturno in krajinsko ureditev obrežja reke pod nekdanjim obzidjem srednjeveškega Maribora. Nova podoba obrežja je združila raznoliko arhitekturo v enoten tlak, ohranjajoč ključne poglede na pomembne objekte dediščine.

Projekt Dravska kolesarska pot: Adamičevo nabrežje – dvoetažni most – 1. etapa je del širšega projekta ureditve kolesarskih površin v Mariboru, ki je sledil ciljem trajnostne mobilnosti in prometne strategije mesta. Projekt je s celovito izgradnjo kolesarske poti prispeval k izboljšanju mobilnosti prebivalcev in obiskovalcev, hkrati pa povezal različna mestna območja in prispeval k razvoju turistične ponudbe mesta Maribor.

Foto Lent: Pigac.si

Foto Pivka.Kras.Pesiha: Jošt Gantar

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino