Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

21.06.2024

Uspešen dan odprtih vrat v Centru o delfinih v Piranu v okviru natečaja EU projekt, moj projekt 2024

V okviru dobrih zgodb “EU projekt, moj projekt 2024” se je v četrtek, 20. junija 2024, v Centru o delfinih v Piranu odvijal izjemno uspešen dan odprtih vrat. Projekt Centra o delfinih je bil izbran med TOP 20 projekti ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU, kar predstavlja izjemno priznanje za delo društva Morigenos.

Slovensko društvo za morske sesalce Morigenos je v Piranu odprlo Center o delfinih, prvo znanstveno-izobraževalno stičišče, posvečeno morskim sesalcem v Sloveniji. Namen centra je približati delfine in njihovo celotno morsko okolje javnosti ter opozoriti na pomen znanosti pri ohranjanju morja. Sam Center o delfinih vsebuje razstavo, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja delfinov, podrobneje predstavlja tudi raziskovalno delo društva Morigenos. Razstavo dopolnjujejo interaktivni elementi, na primer poučna aplikacija, ki obiskovalcem omogoča, da izkusijo delo raziskovalcev delfinov, se seznanijo z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami, ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju. V centru je tudi realistični model delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju, velike pliskavke, ki velja za edino vrsto morskih sesalcev, ki stalno prebiva v našem morju.

Center o delfinih, ki je bil odprt s pomočjo EU sredstev pred enim letom, je že pritegnil prek 1200 obiskovalcev. Včerajšnji dogodek je omogočil obiskovalcem, da si brezplačno ogledajo razstavne prostore in se podrobneje seznanijo z življenjem delfinov ter delovanjem društva. Poleg ogleda so obiskovalci imeli priložnost simbolično posvojiti izbranega delfina in se včlaniti v društvo Morigenos.

Projekt “EU projekt, moj projekt 2024” je tako dokazal svojo vrednost pri povezovanju ljudi in spodbujanju zanimanja za okoljske teme. Center o delfinih v Piranu pa ostaja pomembna točka za izobraževanje in ozaveščanje javnosti o pomenu varovanja morskega okolja.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino