Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

20.06.2024

V okviru natečaja EU projekt, moj projekt 2024 smo »začutili Resevno«

Občina Šentjur, Razvojna agencija Kozjansko in Planinsko društvo Šentjur so v sredo, 19. junija, organizirali dobro obiskan dogodek ob uvrstitvi projekta prenove Planinskega doma Šentjur med TOP 20 EU projektov v okviru natečaja EU projekt, moj projekt 2024.

Cilj je bil, da poleg stalnim pohodnikom in rekreativcem izkušnjo Resevne približati tudi drugim skupinam občanov in obiskovalcev ter dodati tudi mednarodno dimenzijo. Dogodek je tako nosil naslov »ZAČUTIMO RESEVNO!« in želja je bila, da poleg naravnih lepot in čistega zraka zaposli čim več čutov.

Ob 9. uri se je pričel likovni »ex tempore«, ki so se ga udeležili obiskovalci iz domače občine ter iz Dobja, Laškega, Celja, Šoštanja in Trbovelj ter sosednje Hrvaške. V prijetnem zavetju prenovljenega planinskega doma so na 650 metrih nadmorske višine vihteli čopiče in iskali navdih v neokrnjeni naravi.

Istočasno, prav tako ob 9. uri, pa so iz doline na Resevno krenili pohodnik, ki so raziskovali zanimivosti Resevne; obiskali so jamo mlinskih kamnov, ki je bila pomemben vir te surovine v Avstroogrskem cesarstvu, spoznali so legendo razbojnika Guzaja (slovenskega Robina Hooda), ki se je v teh gozdovih skrival pred orožniki, izvedeli vse o nesrečni ljubezni mladih zaljubljencev gradov Ploštajn in Rifnik, katerih ruševine se nahajajo blizu, izmerili pa so tudi pozitivne energije teh krajev.

Na vrhu Resevne so se likovnikom in pohodnikom pridružili še partnerji iz LAS projekta »Eko gajbico, prosim« iz Bolgarije, ki so se prav tako poučili o prenovi planinskega doma. Za okrepčilo vseh je poskrbela oskrbnica Iveta, na voljo pa so bile tudi dobrote iz lokalnih sezonskih dobrot in domače pridelave, pripravila jih je Tanja Gobec. Vsi skupaj pa so preživeli zanimiv in poučen dan, ko so doživeli najbolj priljubljeno pohodniško točko šentjurske občine še na nekoliko drugačen način.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino