Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

09.11.2023

Ljudsko glasovanje evropskega natečaja ARIA 2023 se je začelo – za zmago se potegujeta dva slovenska finalista

Letos imamo kar dva slovenska finalista, ki se bosta med 24 projekti iz celotne EU potegovala za zmago. To sta projekt Izročilo Brkinov in Krasa (nosilec Zavod Dobra pot), ki z uporabo 3D tehnologije in obogatene resničnosti prikazuje lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa, in projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah (nosilec LAS Srce Slovenije), ki ozavešča o pomenu čiste pitne vode in premišljenem vključevanju le-te v turistično ponudbo.

Glavni cilj projekta Izročilo Brkinov in Krasa je bil ustvariti spletno platformo, ki bi pripovedovala zgodbo lokalnega okolja in ljudi, saj ta zgodba pooseblja kulturno dediščino samo in ima izjemen potencial za povezovanje tradicije z lokalno skupnostjo.
Poglejte kratek video projekta:

V okviru projekta Mreža vodnih poti v Kamniško Savinjskih Alpah pa je nastala nova pohodniška pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp, dolga 190 km, razdeljena na 11 etap. Poteka mimo več kot 100 vodnih izvirov in ob številnih se lahko odžejate, saj je voda redno analizirana in pitna.
Poglejte kratek video projekta:

Svoj glas za naj projekt po izboru ljudstva oddajte do 1. decembra tukaj.

Na kratko o letošnjem natečaju ARIA 2023

Na natečaju ARIA je letos skupno 24 projektov iz celotne EU. Med finaliste sta se letos prebila kar dva slovenska projekta, kar je izjemen dosežek. To sta projekt Izročilo Brkinov in Krasa (nosilec Zavod Dobra pot), ki z uporabo 3D tehnologije in obogatene resničnosti prikazuje lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa, in projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah (nosilec LAS Srce Slovenije), ki ozavešča o pomenu čiste pitne vode in premišljenem vključevanju le-te v turistično ponudbo. Oba sta LEADER projekta, kar pomeni, da sta nastala kot iniciativa družbe po principu »od spodaj navzgor«.

Med zaključno slovesnostjo, ki bo 4. decembra v Bruslju in bo tudi predvajana po spletu, bodo razkrili pet zmagovalcev natečaja: štiri tematske zmagovalce (enega na kategorijo), ki jih bo izbrala žirija Evropske komisije, in zmagovalca glede na glas evropske javnosti, katerega pa lahko prispevate tudi vi. Glasovanje poteka do 1. decembra 2023 do 18. ure.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino