Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

09.03.2023

Prenovljeni Schengenski informacijski sistem

Ljubljana, 9. marec 2023 – Prenovljeni Schengenski informacijski sistem uvaja pomembne novosti glede izmenjave informacij, biometrije, boja proti terorizmu, nedovoljenih migracij, ranljivih oseb, vključno s preventivnimi razpisi ukrepov v zvezi z otroki, ki jim grozi ugrabitev, in razpisi ukrepov glede izdanih odločb o vrnitvi.

Po prenovi je 7. marca 2023 zaživel prenovljeni Schengenski informacijski sistem (SIS).

Prenova SIS je vseevropski projekt in tudi del širšega projekta interoperabilnosti (povezljivost informacijskih sistemov EU na področju meja in vizumov ter na področju policijskega in pravosodnega sodelovanja, azila ter migracij). Prenovljeni SIS bo pomembno prispeval k zagotavljanju notranje varnosti v EU.

SIS velja za enega ključnih izravnalnih ukrepov v območju brez nadzora na notranjih mejah v EU. Uporablja ga večina držav članic in pridruženih schengenskih držav (Švica, Norveška, Lihtenštajn in Islandija). Tehnično je SIS sestavljen iz centralnega sistema, nacionalnih sistemov SIS v državah članicah, pridruženih državah in evropskih agencijah, ki uporabljajo SIS, ter omrežja, ki povezuje vse sisteme.

Prenovljeni SIS je bil izveden s pomočjo sredstev Sklada za notranjo varnost. Projekt Prenova nacionalnega sistema SIS II – dodatno je bil v celoti financiran iz sredstev Sklada za notranjo varnost, projekt Razvoj IT sistemov – SIS II – dodatno pa je bil sofinanciran v višini 75 odstotkov.

Emblem ISF 2014-2020

Na spletni strani policije je objavljeno sporočilo za javnost o prenovljenem SIS, ki bo prispeval k še večji varnosti v EU.

Na spletni strani Evropske komisije so objavljene dodatne informacije o SIS.

Promocijska fotografija Shengenskega informacijskega sistema
Promocijska fotografija Shengenskega informacijskega sistema - čitalec potnih listov

Schengenski informacijski sistem: zagotavljanje svobode, varnosti in pravice. | Avtor Evropska komisija

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino