Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU. Glasujte za naj EU projekt 2024 do 8. maja!

21.09.2022

Minister Jevšek: »Smo v ciljni ravnini s pripravo programa za izvajanje kohezijske politike 2021–2027«

Na Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je danes potekala 1. seja Delovne skupine za lokalno samoupravo, v kateri poleg ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksandra Jevška in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik sodelujejo predstavniki vodstev vseh treh reprezentativnih združenj občin. Glavna tema današnje seje  je bila priprava strateških dokumentov za črpanje evropskih sredstev v obdobju 2021–2027.

»Smo v ciljni ravnini s pripravo programa za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2021–2027. Včeraj smo poslali osnutek zadnje usklajene verzije v Bruselj. Upamo in pričakujemo, da bi lahko Evropska komisija dokument potrdila do konca novembra. Dejstvo pa je, da nam še vedno grozi izguba približno pol milijarde EUR, če programa ne bomo zaprli do novega leta,« je trenutno stanje pri pripravi enega od temeljnih dokumentov, ki so nujni za dostop do evropskih sredstev, opisal minister Jevšek.

Poudaril je, da so pri pripravi programa sodelovali vsi resorji, predstavniki kohezijskih regij in lokalnih skupnosti, ki se jim je minister Jevšek za sodelovanje tudi zahvalil: »Nismo vsi najbolj zadovoljni z osnutkom programa, ki ga imamo, ampak dosegli smo dogovore v okviru možnega.«

Ob tem je spomnil, da se je nova vlada 1. 6. 2022 morala lotiti priprave dveh temeljnih dokumentov za obdobje 2021-2027 –  sporazuma o partnerstvu in programa, saj ju prejšnja vlada ni uskladila. Prvi dokument, sporazum o partnerstvu, ki Sloveniji omogoča dostop do 3,26 milijarde EUR evropskih sredstev, je bil pred kratkim potrjen in bo podpisan v naslednjem tednu, ko se bo v Sloveniji mudila evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira, je povedal minister Jevšek.

Dotaknil se je tudi projektov preteklega finančnega obdobja 2014-2020, ki so se zaradi draginje in težav zaradi vojne v Ukrajini zaustavili ali upočasnili, kar pesti številne občine. Po besedah ministra Jevška si bo Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prizadevala, da bodo odobreni projekti izpeljani in da bodo izkoriščena vsa evropska sredstva iz obdobja 2014 – 2020, ki morajo biti počrpana do 31. 12. 2023. Določene ukrepe za omilitev tovrstnih težav pa pripravlja tudi Evropska komisija.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino