Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU. Glasujte za naj EU projekt 2024 do 8. maja!

28.08.2023

Na sejmu Agra predstavljene priložnosti sofinanciranja v slovensko akvakulturo

Ljubljana, 28. 8. 2023 – Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na sejmu Agra 2023 je v nedeljo, 27. 8. 2023 potekal posvet o priložnostih za vlaganje v slovensko akvakulturo v okviru evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027. Na posvetu so sodelovali predstavniki Ribogojstva Pavlič, Ribogojstva Goričar, Ribogojnice Peruš, predstavniki podjetij Silurus in Waboost ter predstavnik kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj.

Dogodek, ki je potekal v organizaciji in izvedbi MKGP, je bil namenjen pregledu možnosti za medsebojno sodelovanje med ribogojci in drugimi podjetji, ki jih ponuja evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027 (ESPRA 2021-2027).

Direktorica direktorata za hrano in ribištvo MKGP, Ana Le Marechal-Kolar, je po pozdravnem nagovoru pojasnila, da se na ministrstvu zavedajo, da je bil sektor sladkovodne akvakulture v zadnjem času pod izjemnimi pritiski in je postal zato zelo ranljiv. Dodala je, da so se na ministrstvu na te izredne razmere, tudi v okviru evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in avakulturo, že odzvali. Ocena celotne škode zaradi poplav še poteka.

Posvet je moderirala mag. Neža Sautet, koordinatorica programa ESPRA 2021-2027. Prisotne je seznanila z operativnim programom ESPRA 2021-2027 in poudarila možnosti, ki jih ta ponuja za razvoj akvakulture.

Sodelujoči so izpostavili neizkoriščene priložnosti za proizvode iz akvakulture, ki bi bili namenjeni vrtcem in šolam, pri čemer bi bilo smiselno vzajemno sodelovanje pri osveščanju pripravljavcev hrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Na dogodku je bila ribogojcem predstavljena inovativna tehnologija prečiščevanja vode z nanomehurčki, ki bi jo lahko ti izkoristili, saj omogoča boljšo topnost vode in s tem manjšo vsebnost alg ter boljšo energetsko učinkovitost.

Program ESPRA 2021-2027 omogoča nakup solarnih celic za uporabo sončne energije, kar sicer pozdravljajo predvsem predstavniki ribogojnic zaprtega sistema, vendar pa je predstavnica tovrstnih ribogojnic izpostavila, da je na posameznih področjih težko dobiti soglasje za priklop na omrežje.

Predstavnik ribogojnic s pretočnimi sistemi pa je nasprotno menil, da izkoriščanje sončne energije ni primarna potreba, pač pa je v Sloveniji nujna uporaba vodne energije za energetski prehod sektorja (manjših hidroelektrarn). Zagotavljanje ustreznega pretoka vode ter s tem boljša odpornost na podnebne spremembe pri hladnovodnih ribogojnicah je za mnogo ribogojcev posebna težava. Poplave in ujme ter tudi sušna obdobja močno vplivajo na zagotavljanje ustreznega pretoka vode.

Medresorska delovna skupina, ki jo kmetijsko ministrstvo trenutno vzpostavlja, in v katero so povabljena vsa zadevna ministrstva ter ribogojci, bo poskusila najti rešitve na odprta vprašanja o akvakulturi, med drugim tudi vprašanja glede zagotavljanja ustreznega pretoka vode.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino