Natečaj EU projekt, moj projekt 2024 je odprt. Prijave do 1. marca.

Odbor za spremljanje prižgal zeleno luč za prve razpise evropskih sredstev

Brdo pri Kranju, 2. marec 2023 – Na Brdu pri Kranju se je na prvi seji sestal Odbor za spremljanje programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027. Odbor je potrdil svoj poslovnik ter merila za izbor operacij v okviru programa, kar pomeni, da se koriščenje evropskih sredstev iz novega programskega obdobja lahko začne.

Minister dr. Jevšek na prvi seji Odbora za spremljanje Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027
Sejo Odbora je vodil državni sekretar mag. Marko Koprivc
Predstavnica Evropske komisije, Anges Monfret je zbrane nagovorila v slovenščini
Odbor šteje 43 članov

Zbrane je ob začetku seje nagovoril minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek, ki je poudaril, da je po sprejemu sporazuma o partnerstvu in potrditvi programa za izvajanje evropske kohezijske politike konec lanskega leta vzpostavitev odbora za spremljanje še en pomemben mejnik za pričetek izvajanja kohezije obdobja 2021-2027.

Člani odbora bodo skozi celotno programsko obdobje aktivno vključeni v proces izvajanja evropske kohezijske politike, je dejal minister Jevšek in dodal, da je glavni cilj »da bo evropski denar pristal tja, kamor je namenjen. Predstavniki ministrstev, še posebno Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, bomo naredili vse kar je v naši moči, da bodo razpisi v novi finančni perspektivi predvidljivi in načrtovani, da bodo bodoči uporabniki lahko načrtovali kvalitetne prijave in dosegali kvalitetne cilje.«

Predstavnikom Evropske komisije, ki so bili na seji odbora prisotni kot opazovalci, se je minister Jevšek zahvalil za njihovo sodelovanje ter za nedavni obisk evropskega komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasa Schmita v Sloveniji.

Člani odbora so se seznanili s predstavljenimi izhodišči načina izvajanja programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027, krepitvijo upravnih zmogljivosti za javne institucije, partnerje in upravičence, s komunikacijskimi aktivnostmi in navodili za komuniciranje vsebin evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027. Ker se je odbor v novi sestavi tokrat zbral prvič, je bila posebna pozornost namenjena predstavitvi in spoznavanju novih članov. 

Ob zaključku seje je odbor potrdil merila za izbor operacij v okviru programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027, s čimer je prižgal zeleno luč za začetek izvajanja javnih razpisov za dodelitev evropskih kohezijskih sredstev.

Odbor za spremljanje programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 sestavljajo predstavniki ministrstev in vladnih služb, gospodarskih in socialnih partnerjev, nevladnih organizacij in področja enakosti, regionalnih, lokalnih, mestnih in drugih javnih organov, invalidskih organizacij ter raziskovalnih organizacij in univerz. Skupaj je v odboru 43 članov, predsednik je državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, mag. Marko Koprivc. Sej odbora se udeležujejo tudi predstavniki Evropske komisije, ki imajo svetovalno vlogo.

Foto: arhiv MKRR

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino