Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

19.06.2024

Potujoča pisarna evropskih sredstev vas je obiskala v Celju

V torek, 18. junija, je potekala prva letošnja potujoča pisarna evropskih sredstev z naslovom »Evropska sredstva – priložnosti za lokalni razvoj«. Gostovala je v Savinjski regiji, v prostorih Celjskega sejma.

Zbrani so najprej prisluhnili uvodnemu nagovoru vodje kabineta na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Vlaste Stojak, ki je med drugim dejala: »Na ministrstvu se še kako zavedamo, da za uravnotežen regionalni razvoj ne moremo skrbeti iz pisarne v prestolnici, zato prihajamo med vas. Da prisluhnemo vašim predlogom, predstavimo razvojne in investicijske priložnosti ter odgovorimo na vaša vprašanja.« Poudarila je še, da z evropskim sofinanciranjem ne vlagamo le v projekte; vlagamo v ljudi, skupnosti in našo skupno prihodnost.

Sledila je predstavitev osnovnih karakteristik Savinjske regije, ki je po številnih kazalnikih nadpovprečna, ima pa tudi nekaj izzivov, predvsem na področjih digitalne preobrazbe in prilagajanja na podnebne spremembe. Direktorica Regionalne razvojne agencija Savinjska Bojana Stopinšek je ob tej priložnosti poudarila pomen evropskih sredstev za sanacijo škode po katastrofalnih poplavah in investicije v krepitev odpornosti regije.

V nadaljevanju su priložnosti evropskega sofinanciranja predstavili:

  • Jernej Prevc z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj: Priložnosti evropske kohezijske politike 2021-27;
  • Martina Slapšak in Marjeta Jerič z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Priložnosti skupne kmetijske politike in lokalnih akcijskih skupin ter
  • Željka Kitić z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj: Priložnosti Interreg programa Slovenija-Hrvaška.

Direktorica Občinske uprave Občine Šentjur mag. Mateja Berglez pa je ob koncu predstavila zgodbo o uspehu, ki je bila spisana z evropskimi sredstvi, in sicer sanacija Planinskega doma Resevna. Zbrane je povabila na njihov predstavitveni dogodek v okviru promocijske aktivnosti EU projekt, moj projekt 2024, ki bo v sredo, 19. junija, od 9. ure naprej.

Dogodek je povezovala nacionalna koordinatorica za komuniciranje evropskih sredstev Klavdija Operčkal, ki je napovedala, da se bo potujoča pisarna v letošnjem letu ustavila še v petih slovenskih regijah, naslednja bo 5. septembra v Postojni.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v videoposnetku:

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino