Natečaj EU projekt, moj projekt 2024 je odprt. Prijave do 1. marca.

Pirati plastike – dajmo, Evropa!

Pobuda Evropski raziskovalni prostor (ERP) “Plastic Pirates – Go Europe!” (Pirati plastike – dajmo, Evropa!) je državljanska znanstvena iniciativa, ki vključuje in omogoča mladim po vsej Evropi, da spremljajo in odpravljajo onesnaževanje s plastiko v rekah, obalah in morju. 

Pobuda se je prvič začela izvajati leta 2020, od takrat pa je mobilizirala več kot 7500 mladih iz približno 320 šol in organizacij za vzorčenje in analizo onesnaževanja evropskih rek in obalnih območij s plastiko. 

Leta 2022 bo pobuda s podporo programa Obzorje Evropa postala še večja. Začela se bo vseevropska kampanja vzorčenja, ki bo ocenila izvor in poti onesnaževanja s plastiko, poskušala ugotoviti vzroke problema in povečati okoljsko ozaveščenost.

V programu politike ERP so bili Pirati plastike opredeljeni kot del ukrepa ERP „Približevanje znanosti državljanom“ za obdobje 2022–2024. Pirati plastike bodo kot taki prispevali h ključnemu prednostnemu področju “Skupaj z izzivi, ki jih prinaša zeleni in digitalni prehod”.

Pobuda prispeva tudi h ključnim ciljem evropske okoljske politike:

  • okvirni direktivi o morski strategiji, 
  • okvirni direktivi o vodah
  • in akcijskem načrtu za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal.

Kakšne so koristi za mlade?

Pobuda vključuje šolarje in mlade v raziskovalne dejavnosti, katerih cilj je spodbuditi njihovo zanimanje za znanstveno delo, ki je pomembno za družbene izzive, in jim omogočiti, da sprejmejo ukrepe za zaščito in obnovo evropskih rek in morij. Mladi in študenti bodo izvedli dejansko vzorčenje onesnaževanja s plastiko v rekah, obalah in morjih. Pobuda učiteljem zagotavlja tudi namenski didaktični material o onesnaževanju s plastiko, ki jim omogoča, da mlade naučijo o onesnaževanju s plastiko v šolah. 

Mladi evropski državljani, uporabite svojo radovednost in predanost, da pomagate znanstvenikom in raziskovalcem!

Vse o znanstveni iniciativi Pirati plastike – dajmo, Evropa! si lahko preberete TUKAJ

Foto: Pixabay

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino