Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU. Glasujte za naj EU projekt 2024 do 8. maja!

Okrepitev opreme Nacionalnega forenzičnega laboratorija

S pomočjo EU sredstev Sklada za notranjo varnost (ISF) se je izboljšala opremljenost Nacionalnega forenzičnega laboratorije slovenske policije.

Nacionalni forenzični laboratorij
Foto: MNZ, Vrstični elektronski mikroskop
Foto: MNZ, delovna postaja za preiskavo in primerjavo odtisov in sledi papilarnih linij
Evrofinder naprava
Foto: MNZ, vstavljanje krogle v avtomatski balistični sistem Evofinder

S pomočjo EU sredstev Sklada za notranjo varnost (ISF) se je izboljšala opremljenost nacionalnega forenzičnega laboratorije slovenske policije, ki pri  svojem preiskovalnem delu uporablja več kot sto različnih metod s področja bioloških, kemijskih, fizikalnih in daktiloskopskih preiskav ter preiskav  dokumentov, rokopisov, denarja, fotografij in videoposnetkov.

Pridobili so Avtomatski sistem za preiskave prstnih odtisov in sledi, ki policiji omogoča primerjavo prstnih sledi in odtisov dlani z odtisi v evidenci  daktiloskopiranih oseb. Sistem omogoča enostaven, hiter in zanesljiv vnos sledi in odtisov, saj se odtise zajema z optičnimi čitalci, ki jih neposredno  prenesejo v evidenco. Sistem je vpet tudi v mednarodno izmenjavo daktiloskopskih podatkov, kar omogoči iskanje v širšem območju. Z novim sistemom se je v skladu za akreditiranimi metodami dela na področju forenzičnih preiskav, bistveno izboljšala učinkovitost in kakovost dela policije.

Za potrebe balističnih preiskav pa so pridobili dva nova inštrumenta. Avtomatski balistični sistem Evofinder, ki omogoča identifikacije in povezave izstrelkov in tulcev z zaseženimi orožji in izmenjavo podatkov iz digitalne baze neznanih izstrelkov in tulcev ter vrstični elektronski mikroskop, ki omogoča vrsto preiskav, prvenstveno pa je namenjen iskanju in analizi  delcev, ki nastanejo po streljanju s strelnim orožjem. S tem je omogočena povezava strelca s strelskim dogodkom. Omenjene preiskave in metode so v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju akreditirane.

Temeljne vrednote laboratorija so strokovnost, zanesljivost, naravnanost k razvoju in sodelovanju ter nepristransko delovanje in zaupnost. Menimo, da je  delo s pridobljenimi sistemi in instrumenti vodilo k še boljšemu in učinkovitejšemu delu Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino