Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

EU projekt, moj projekt 2024

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU predstavljamo TOP 20 projektov za leto 2024

V Sloveniji smo z evropskimi sredstvi podprli več 10.000 projektov, zaradi katerih v Sloveniji živimo bolje na številnih področjih.

Z vsakim ustvarjenim delovnim mestom, z vsako vključitvijo posameznika v programe znanja, z vsakim zgrajenim kilometrom ceste, kolesarske poti ali železnice, kvadratnim metrom raziskovalne in izobraževalne infrastrukture, možnostjo boljše zdravstvene oskrbe, z vsako spodbudo podjetjem ali kmetovalcem pa se ustvarjajo tudi priložnosti za nadaljnji uspešen razvoj države.

Zato smo zelo veseli, da vam lahko predstavimo dobre zgodbe z evropskimi sredstvi, ki oblikujejo naš skupni boljši danes in jutri z različnih področij – evropske kohezijske politike, Interreg sodelovanja, notranjih zadev, skupne kmetijske politike ter ribištva, pomorstva in akvakulture.

Spoznajte letošnjih 20 finalistov in obiščite njihove predstavitvene dogodke v juniju, septembru in oktobru 2024.

EU projekt, moj projekt 2024

V JUNIJU OBIŠČITE

SAVINJSKA REGIJA

PREDSTAVLJAMO PLANINSKI DOM RESEVNA | 19. JUNIJ OD 9. URE

Občina Šentjur v sodelovanju s Planinskim društvom Šentjur ter Razvojno agencijo Kozjansko v sklopu obeležitve uvrstitve projekta planinskega doma na Resevni med TOP 20 EU projektov v sredo, 19. junija, od 9. ure dalje pripravlja celodnevni dogodek ZAČUTIMO RESEVNO. Glavnina dogajanja bo pri planinskem domu na Resevni: likovni ex tempore »Resevna«, okušanje dobrot iz divjih lokalno rastočih rastlin, pohod po poteh dobrih energij na Resevno ter predstavitev planinskega doma ter projekta prenove gostom, bolgarskim projektnim partnerjem iz LAS projekta sodelovanja EKO gajbico, prosim!, s čimer bo dogodek dobil tudi mednarodno razsežnost. Ves čas pa bomo v aktivnosti vključevali tudi pohodnike in vse obiskovalce Resevne.

 

OBALNO KRAŠKA REGIJA

PREDSTAVLJAMO CENTER O DELFINIH | 20. JUNIJ OD 10. URE

Vsi obiskovalci boste imeli možnost brezplačnega obiska Centra o delfinih, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja delfinov ter dela društva Morigenos. Preizkusili boste lahko poučno aplikacijo, ki vam omogoča, da spoznate delo raziskovalcev delfinov, se seznanite z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami, ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju. V centru je tudi realistični model delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju, velike pliskavke, ki velja za edino vrsto morskih sesalcev, ki stalno prebiva v našem morju. Vsi ljubitelji morja pa boste imeli tudi priložnost simbolične posvojitve izbranega delfina ter včlanitve v društvo.

OBALNO KRAŠKA REGIJA

PREDSTAVLJAMO MUZEJ ŠKOLJK PIRAN | 28. JUNIJ 2024

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU je bil projekt »Muzej školjk Piran – Shell Museum Piran« izbran med TOP 20 projektov za leto 2024, ki so bili sofinancirani z EU sredstvi! V sklopu tega dogodka so za vas pripravili DAN ODPRTIH VRAT. 28. 6. 2024 boste obiskovalci imeli možnost BREZPLAČNEGA obiska Muzeja školjk v Piranu. Izvedeni bosta tudi 2 vodeni po muzeju, in sicer ob 11. in 17. uri. Med 11. in 15. uro boste lahko pred muzejem na Tartinijevem trgu v Piranu obiskali stojnico, ki bo namenjena pokušini lokalnih rib in školjk ter se pogovorili s predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o možnostih črpanja evropskih sredstev v okviru Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027. Muzej s stalno razstavo Čarobni svet školjk je bil odprt 13. 9. 2011 pod okriljem zavoda MEDITERANUM iz Pirana, zahvaljujoč biologu Janu Simiču, zbiratelju in lastniku velike zbirke školjk in polžev, katere izbrani del je na ogled v muzeju. Razstavo je uredil in obogatil s poučnim besedilom, hkrati je tudi njen strokovni vodja. Muzej Čarobni svet školjk v Piranu je izjemen in edinstven muzej s trenutno okoli 4.000 primerki školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta.

Vabilo Muzej školjk

Spoznajmo 20 projektov letošnjega natečaja 

EU projekt, moj projekt

Obnova
planinskega doma
na Resevni
Planinski dom Resevna

Predstavitveni dogodek: 19. 6. 2024

VrH
Julijcev

Fotografija prometnega znaka v Triglavskem narodnem parku

Predstavitveni dogodek: 10. 9. 2024

Mura Raba
Tour

Predstavitveni dogodek: 14. 9. 2024

Projekt
Hitro

Skupina gasilcev, ki izvajajo reševalno akcijo na reki

Predstavitveni dogodek: 23. 9. 2024

Izobraževalno-raziskovalni center
o delfinih
Fotografija treh deklet, ki opazujejo maketo delfina v naravni velikosti

Predstavitveni dogodek: 20. 6. 2024

Enotour
2

Fotografija mize, obložene s hrano

Predstavitveni dogodek: 17. 10. 2024

Projekt
NatureGame

Projekt NatureGame

Predstavitveni dogodek: 21. 9. 2024

Revitalizacija
degradiranega območja
Lent
Sprehajalci na mariborskem Lentu

Predstavitveni dogodek: 10. 10. 2024

PONI LUR
2020-2023

Fotografija stojnic v centru Ljubljane, projekt PONI LUR

Predstavitveni dogodek: 11. 9. 2024

Pivka.
Kras.
Presiha.
Pivški travniki

Predstavitveni dogodek: 7. 9. 2024

Širimo
VIP Zasavje

VDC Zasavje, masaža

Predstavitveni dogodek: 18. 10. 2024

Čebelarski
mozaik

Fotografija muzeja Čebelarski mozaik

Predstavitveni dogodek: 9. 10. 2024

Projekt
Lesarius

Igralnica z lesenimi igračami

Predstavitveni dogodek: 13. 9. 2024

Mreža vodnih poti
v
Kamniško-Savinjskih Alpah
Smerokaza za pot mreža vodnih poti v Alpah

Predstavitveni dogodek: 12. 9. 2024

Ribiška hiša
2

Ribiška hiša Bovec

Predstavitveni dogodek: kmalu

Razširitev Muzeja školjk 2

Muzej školjk, Piran

Predstavitveni dogodek: 28.6. 2024

Okrepitev opreme
specialne enote
Policije
Policijske luči na avtu

Predstavitveni dogodek: kmalu

Nacionalni
forenzični
laboratorij
Prsti, ki kaže na nas

Predstavitveni dogodek: kmalu

Projekt
NaKult

Projekt NaKult - vodniki v gozdu

Predstavitveni dogodek: 21. 9. 2024

Nastanitev in oskrba mladoletnikov
brez spremstva
Fotografija otroških rok

Predstavitveni dogodek: kmalu

Zmagovalci natečaja za Naj EU projekt 2024

 

Med 3. aprilom in 8. majem je potekalo glasovanje za Naj EU projekt 2024. Izbirali ste med 20 finalisti iz cele Slovenije, ki so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi. Kar 25 odstotkov vseh vaših glasov je prejel projekt Revitalizacija degradiranega območja Lent, ki je bil sofinanciran s sredstvi evropske kohezijske politike.

Drugo mesto je zasedel projekt Hitro, ki je v okviru programa Interreg Slovenija-Hrvaška izboljšal sistem civilne zaščite za večjo varnost na čezmejnem območju. 

Tretje mesto pa je pripadlo projektu Pivka.Kras.Presiha, ki je prispeval k izboljšanju stanja in ohranjanju določenih vrst rastlin in živali ter življenjskih okolij na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera.

Skupno je bilo oddanih 3238 glasov. Zmagovalec je prejel 821 glasov, drugo uvrščeni 329 in tretje uvrščeni 308 glasov. Iskrene čestitke!

 

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino