Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

Izobraževalni kotiček

Izobraževalni program se izvaja hibridno s projektnim učnim delom, ki združuje asinhrono učenje, pri čemer dijake spodbujajo in usmerjajo učitelji, obsega pa tudi skupinsko delo in spletno interakcijo z ekipo, ki stoji za projektom. Tečaj je razdeljen v tri učne sklope, ki potekajo preko šolskega leta.

Časovnica

GRADIVO

ZA USPEŠNO IZVAJANJE PROJEKTA

Pred začetkom

Dobrodošli v Šoli kohezije – programu, kjer se boste preko raziskovanja in ustvarjanja
učili o kohezijski politiki in vplivu, ki ga ima na okolje v katerem živite. Ste pripravljeni?

Oglejte si video, spoznajte vsebino programa in izzive, ki vas čakajo v tem šolskem letu. 

Komuniciranje

Obveščanje prebivalcev vašega mesta, občine in vseh prebivalcev Slovenije o vašem delu, rezultatih in ugotovitvah je nepogrešljivi del Šole kohezije. Z objavami na spletu in
družbenih omrežjih boste tudi širši javnosti predstavljali kohezijske projekte in njihove dosežke. 

Vse informacije in nasveti, kako uspešno komunicirati, se nahajajo v Napotkih za komuniciranje. 

Ker boste v času Šole kohezije pripravili vsaj 4 prispevke za Facebook profil Evropska sredstva, smo za vas pripravili tudi napotke, kako napisati učinkovito objavo na družbenih omrežjih.

Vloge in naloge

Program Šola kohezije je zasnovan tako, da delo opravljate v štirih skupinah, vsaka skupina ima svojo vlogo – vodja raziskovanja, raziskovalec, komunikator in medijski mojster. Vsaka od vlog ima svoje naloge in zadolžitve.

Spoznajte posamezne vloge in za vsako vlogo določite skupino dijakinj in dijakov, ki bodo sodelovali pri opravljanju nalog določene vloge. Ko ste si razdelili vloge, je čas, da spoznate naloge, ki so pred vami. Program je razdeljen na tri sklope, vsak sklop ima več korakov. Brez skrbi, med programom vas bomo opomnili, kdaj je čas za posamezno nalogo.
Torej, razdelili ste se v skupine in se seznanili s svojimi nalogami, zato je čas, da vstopite v svet kohezije. Začnite s Sklopom 1 – Zasnova.

Sklop 1 - ZASNOVA

Prvi sklop je namenjen zasnovi vašega projekta spremljanja. Spoznali boste kohezijsko politiko in cilje ter metode civilno-družbenega spremljanja. Med projekti, ki se s finančno podporo kohezijske politike izvajajo v vašem okolju, boste izbrali tistega, ki ga želite spremljati. Začeli boste zbirati osnovne informacije in podatke o izbranem projektu. Cilj sklopa je izdelati načrt vašega projekta spremljanja, ki bo osnova za izvajanje nadaljnjih aktivnosti.

Glavne aktivnosti:

Spoznajte, kaj je evropska kohezijska politika, čemu je namenjena in kako deluje. Oglejte si nekaj konkretnih primerov projektov, ki jih financira.

Video Spoznaj evropsko kohezijsko politiko in Priročnik Kohezija v infografiki.

Uporabna povezava: evropska kohezijska politika.

 

Del kohezijske politike je tudi teritorialno sodelovanje. Oglejte si video in podrobneje spoznajte programe Interreg

 

V okviru Šole kohezije boste izvajali civilno-družbeno spremljanje. Kaj je civilno-družbeno spremljanje? Kdo izvaja civilno-družbeno spremljanje? Zakaj je civilno-družbeno spremljanje pomembno? Vse odgovore najdete v videu in predstavitvi

S pomočjo kohezijske politike je bilo v Sloveniji izvedenih več kot 10.000 projektov. Med vsemi projekti, ki so se izvajali v vašem lokalnem okolju, izberite projekt, ki ga boste raziskovali oz. spremljali. Pomembno je, da izberete projekt, ki vam je všeč, ki je za vas zanimiv in ga boste z veseljem raziskovaliKako izbrati projekt? Sledite napotkom in v razredu izvedite delavnico, na koncu pa izberite projekt, ki vam je najbolj všeč. 

Čas je za prve naloge. Spoznajte projekt, ki ste ga izbrali in naredite načrt spremljanja in komuniciranja ter tako postavite temelje svojega projekta spremljanja. In ne pozabite, načrt spremljanja je vaše prvo poročilo, ki ga morate oddati en mesec po začetku izvajanja programa. 

Sklop 2 - RAZISKOVANJE

Drugi sklop je namenjen raziskovanju in zbiranju podatkov o projektu, ki ga spremljate. Da bi bili pri tem čim bolj učinkoviti, boste spoznali, kakšne vrste podatkov poznamo in kako ter kje jih iskati. Raziskovali boste tudi na terenu, saj boste obiskali projekt, ki ga spremljate. Obisk bo namenjen spoznavanju projekta, pogovoru z osebami, vključenimi v izvajanje projekta, ogledu in spoznavanju rezultatov projekta, pogovoru z uporabniki rezultatov projekta. S pomočjo zbranih podatkov boste našli odgovor na svoje raziskovalno vprašanje.

Glavne aktivnosti:

Za dobre ugotovitve potrebujemo dobre podatke. V spodnjih videih se boste naučili, kakšne vrste podatkov poznamo, kako jih pridobimo, predvsem pa na kaj moramo biti pozorni. Ali so vsi podatki pomembni za našo raziskavo?

Video Kaj so podatki?

Video Metode pridobivanja primarnih podatkov

Video Kje in kako iščemo sekundarne podatke

Ko spoznate teorijo, je čas za naslednje naloge.

 

ZA RADOVEDNE – odprti podatki in informacije javnega značaja. Spoznajte, kaj so odprti podatki, kje jih poiskati in kaj so informacije javnega značaja.

Prišel je čas za terensko delo – obiskali boste izbrani projekt. Pred samim obiskom je izredno pomembno, da se nanj dobro pripravite. Za vas smo zbrali nekaj napotkov, kako se pripraviti in dobro izvesti obisk na terenu.

Na terenu ima vsaka vloga svoje naloge.

Prišel je čas, da analizirate pridobljene podatke in ugotovite, kaj vam sporočajo. Spoznajte nekaj metod analize podatkov in kdaj ter kako jih uporabiti. Katera metoda je za vas najbolj uporabna?

Pri predstavitvi podatkov si lahko pomagamo tudi z vizualizacijo – slikovno predstavitvijo zbranih podatkov in rezultatov. Pri vizualizaciji lahko govorimo o osnovnih grafikah ali o nekoliko bolj zahtevnih in vsebinsko bolj povednih infografikah.

Spoznajte nekaj grafičnih oblik in primerov kdaj in kako jih uporabiti

Ste dosegli zastavljen cilj? Svoje rezultate predstavite v Infografiki. Da naloga ne bo preveč težka, smo za vas pripravili napotke, kako pripraviti dobro infografiko.

Preverite v nalogah, kakšne so zadolžitve posamezne vloge.

Sklop 3 - PREDSTAVITEV

Še tako dober izdelek ne bo imel učinka, če ni ustrezno predstavljen. V zadnjem sklopu se boste naučili kako povedati vašo zgodbo in zgodbo projekta, ki ste ga spremljali. Pripravili boste predstavitveni video in svoje delo predstavili v članku in na javnem dogodku

Glavne aktivnosti:

Kako povedati dobro zgodbo? Na kaj moramo paziti? V  videu je predstavljenih nekaj osnovnih napotkov kako začeti.

V krajšem novinarskem članku boste pisali o tem, kako je potekala vaša raziskava. Kaj ste delali, kaj ugotovili, kaj vam je bilo najbolj všeč. Tekst naj vsebuje vsebine kot so: kateri projekt ste izbrali in zakaj, kaj ste raziskovali, kaj ste želeli ugotoviti, kako je potekala raziskava in kaj ste ugotovili. Predstavite lahko tudi izzive, s katerimi ste se srečali ter zanimive anekdote, ki so se zgodile pri izvajanju Šole kohezije. Tekst naj bo dolg največ 1000 besed, pazite na pravopis. Tekst bo objavljen tudi na naši spletni strani in na Facebook profilu Evropska sredstva.

Da bi bila naloga nekoliko lažja, smo pripravili nekaj napotkov, kako pripraviti dober novinarski članek.

Preizkusili se boste še kot režiserji, scenaristi in monterji ter pripravili do 3 minute dolg video o projektu, ki ste ga spremljali. Video naj vsebuje vsebine kot so: naziv projekta, opis projekta, rezultati, ki so jih dosegli, in vaše ugotovitve, kako projekt vpliva na vaše lokalno okolje. Preko videa bo širša javnost spoznala projekt, ki ste ga spremljali in pomen kohezije za lokalna okolja. Video bo objavljen na naši spletni strani, YouTube kanalu ASOC Slovenija ter na Facebook profilu Evropska sredstva.

Napotki kako posneti dober video.

Prišli ste do konca programa Šole kohezije. Zdaj samo še izpolnite obrazec Zaključno poročilo in nam ga skupaj z videom pošljite na [email protected], najkasneje do 18. aprila 2025.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino