Spoznajte TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU.

Izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju med letoma 2021 -2027

Na fotografiji minister dr. Jevšek in državni sekretar Marko Koprivc v družbi nove direktorice Direktorata za kohezijo Mojce Aljančič.
Minister dr. Jevšek in državni sekretar Marko Koprivc v družbi nove direktorice Direktorata za kohezijo Mojce Aljančič.

Predstavniki Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj so predstavili sistem izvajanja evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Predstavitve so se udeležili predstavniki posredniških teles oziroma resorjev, ki izvajajo evropsko kohezijsko politiko, pa tudi predstavniki Računskega sodišča in Urada za nadzor proračuna.

Namen srečanja je predstaviti navodila in se čim bolj poenotiti v izvajanju evropske kohezijske politike. Zbrane je v začetku nagovoril minister dr. Aleksander Jevšek, ki je povzel dosedanje delo in okvirno orisal nadaljnje postopke. Kot je poudaril, bodo prvi razpisi iz programskega obdobja 2021-2027 na voljo že v tem mesecu: »Pet ministrstev je najavilo razpise v višini 102 milijona evrov.«

Do konca leta na ministrstvu načrtujejo razpise v skupni višini 600 milijonov evrov. Izvedba javnih razpisov v višini 600 milijonov evrov že v letu 2023 pomeni zelo dober začetek izvajanja za programsko obdobje 2021-2027, saj mora Slovenija do konca leta 2029 porabiti 3,2 milijarde dodeljenih sredstev evropske kohezijske politike.

Pojasnil je tudi, da intenzivno potekajo aktivnosti za uspešen zaključek programskega obdobja 2014-2020, kjer Slovenija na ravni plačil beleži 89 odstotno realizacijo. To nas po uspešnosti trenutno uvršča na šesto mesto med vsemi državami članicami.

Živijo, moje ime je EMA, kako ti lahko pomagam?

Preskoči na vsebino